14 sep. 2020

Ivan Krastev har skrivit en tankeväckande bok i pandemins spår, Är morgondagen redan här? Hur pandemin förändrade Europa

 

Pandemin har nu pågått i mer än ett halvår. Hur kommer den att på sikt påverka oss, och  vad kommer vi ihåg av tidigare pandemier? 


Spanska sjukan är i det närmaste bortglömd, trots att den under åren 1918-20 tog mellan 50 till 100 miljoner liv, fler än både första och andra världskrigets döda tillsammans.  

Under krisens första dagar var det regeringarna och inte den populistiska retoriken som tog hem spelet. Man söker skydd hos de som har kunskap, kompetenta regeringar i kontrast till den misstro mot experter som varit en del i den populistiska retoriken. Minns presidenten som sa att det är bara som en influensa.

Coronaviruset har uppenbarar globaliseringens mörka sida. Samtidigt har den fört oss samman, för en tid har vi haft en gemensam värd.

Coronapandemin har fått trenden mot avglobalisering att accelerera. Länder kommer inte att acceptera en situation där de måste importera en livsavgörande merpart av sitt sjukvårdsmaterial och mediciner.

Under pandemins tidiga skede gav rädslan upphov till en nationell sammanhållning, (this is not a competition) men det troliga är att i ett längre perspektiv kommer de sociala klyftorna att fördjupas.

Viruset har försatt demokratin i ett viloläge, många länder i Europa har infört någon form av undantagstillstånd. En följd av detta är att människor kommer att avvisa auktoritära styrelseformer. Inledningsvis gav människor sina regeringar extraordinära befogenheter, men toleransen för detta kommer att minska när oron för ekonomin kommer att ersätta oron för hälsa och sjukvård.

En slutsats när man läst Ivan Krastevs bok är att det kanske kan bli så att demokratierna efter pandemin tar tillbaka förlorad mark gentemot de s.k. starka män som kommit de senaste åren.   

Frihet - Angela Merkel

  Idag är kritiken mot Angela Merkel omfattande, slappheten gentemot Putin, invandringen, kriget i Ukraina. Listan kan göras lång. Med stor ...