19 juli 2009

Hög tid att satsa på förebyggande insatser

Trots att de flesta människor idag vet att rökning, olämplig kost, stress och brist på fysisk aktivitet orsakar hjärt-kärlsjukdomar så ligger fortfarande en felaktig livsstil bakom 90-95 procent av alla kranskärlssjukdomar.


Hjärtinfarkt är den vanligaste enskilda dödsorsaken i vårt land. I Europa dör årligen 4,3 miljoner människor i någon av dessa sjukdomar. Därför har nu ett flertal länder inom EU gemensamt arbetat fram och undertecknat ”Det Europeiska Hjärtfördraget”. Målet är att varje barn som föds efter millennieskiftet ska ha rätt att leva till åtminstone 65-års ålder utan att drabbas av förebyggbar hjärt-kärlsjukdom.


Ska detta mål nås här i Sverige så är det bråttom. Övervikten och fetman liksom antalet diabetiker har kraftigt ökat, andelen feta i Sverige börjar nu närma sig 25-30 procent. Därför är det hög tid att vi nu satsar på förebyggande information och behandling.


Tyvärr ger landstingen idag inte ersättning till annat än behandling av sjukdomar. Många läkare är också av den uppfattningen att man bara ska behandla redan uppkomna sjukdomar. Men kranskärlssjukdomar uppstår i tidigt i livet, redan innan en person blivit sjuk. Ett flertal undersökningar visar att unga personer som dött i till exempel olyckor, har påtagliga förändringar i kranskärlen. Utifrån studier vet vi också att 75 procent av alla män över 50 år har förändringar i kranskärlen. Det är också oftast först i den åldern symtomen visar sig.


Det hälsofrämjande arbetet måste börja tidigt. Matkultur liksom motionsvanor grundläggs i barndomen. Idag är miljön i skolmatsalarna ofta stressig, maten tillreds inte alltid på ett aptitligt sätt. Istället för att äta maten som serveras går många elever ut och köper chips och godis. Idag handlar kost och hälsa mest om att man ska vara smal och snygg. Men budskapet till barn måste vara att man blir pigg och frisk. Barn behöver motiveras och hälsa måste därför marknadsföras på ett lustfyllt sätt som passar dem.


Vill vi undvika att personer på grund av ohälsosam livsstil riskerar att drabbas av hjärtsjukdom i för tidig ålder är det nu dags att agera. Gör vi det får vi på sikt ett friskare samhälle.

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....