31 aug. 2009

När man låter Sifo styra politiken

Ett nytt sjukvårdsprogram har diskuteras på Moderaternas stämma, Rättvis vård för alla människor i hela Sverige. Programmet bygger på en Sifoundersökning Moderaterna låtit genomföra. OM Moderaterna verkligen varit genuint intresserad av problemet hade denna Sifomätning inte behövts. Men om man vill hitta väljarfrågor som står ut hos Sifo är det naturligtvis smart. Socialstyrelsen publicerar varje år rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet”.

Rapporten är en långtgående jämförelse mellan landsting. Om man tar del av denna rapport kan man snabbt se att skillnaderna är stora inte bara mellan landsting, utan även inom olika landsting. Dessutom jobbar alla landsting idag med att ta fram egna prioriteringslistor för vården.

Det hade varit spännande om Moderaterna talat om vikten av uppföljning samt hur man ser på att de nationella riktlinjer som tagits fram av Socialstyrelsen inte följs av många landsting. Men detta kanske nästa Sifo-rapport kommer att lära Moderaterna.


Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har alla rätt till en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....