14 mars 2022

Det ryska arvet

 Det ryska arvet kan sägas vila på fyra pelare:

·         Rysk tradition, det är tvära kast när något händer, påtvingat från toppen. Man försvarar den rätta läran, Moskva är det tredje romarriket, Ryssland bär det urkristna arvet vidare.  Den rysk ortodoxa kyrkan ersätts av kommunismen.

·         Självhärskardömet, en diktator – att erövra och stå emot anfall.

·         Härskarklassen är en elitgrupp. Adeln kommer att ersättas av den politiska makteliten.

·         Självhushållning och byteshandel.

Rädslan för invasioner har funnits alltsedan Djingis Khan. Individer är utbytbara och folket skall frukta de styrande. Redan år 1649 förklaras bönderna i lag för livegna och de säljs som varor. Tsar Vasilij III säger om sina undersåtar att alla är slavar.

Ryssland har sedan landets tillkomst präglats av våld. Ivan den förskräcklige låter avrätta 60 000 man när han intar Novgorod. Paul I beordrade det sibiriska dragonregementet att gå 400 mil med avsikten att sätta skräck. Nikolaj I slår ned Dekabristupproret. Under den siste tsaren Nikolaj II inträffar den blodiga söndagen då ett fredligt demonstrationståg blir brutalt nedskjutet. När Lenins genomfört sin statskupp 1918 blir terrorn total. Alla som hotar revolutionen skall likvideras. Tjekan måste besegra fienden även om dess svärd råkar falla på oskyldiga huvuden. För att sprida skräck ger Stalins ger order till NKVD att godtyckligt döda 10 000 personer. Den stora terrorn mellan 1934-1939 krävde minst 32 miljoner döda. Stalin och Lenin återkopplar till historiska händelser.

Ryssland saknar en demokratisk tradition, landet hann uppleva åtta månader av demokrati när tsaren avsätts. Även synen på bildning skiljer sig från resten av Europa. År 1088 grundas det första universitetet i Europa, Bologna, i Ryssland får man vänta till 1700- talet. Misstroendet mot väst och dess idéer är djupt rotat, redan på 1800-talet menade den slavofila rörelsens ledare Kirejevskij att Europa stod för egoistisk individualism, omoral och ateism.

Demokratins embryo i Europa var bara ett käbbel mellan egoistiska särintressen. Slavisten Leontjev konstaterade att Ryssland inte ville ha Europas idéer som stod för borgerlighet, kapitalism, liberala tankar samt parlamentarism. Ryssland skulle tillbaka till det despotiska med ordning och reda. Den diskussion som upplysningstiden förde med sig med tankar om individens förnuft och jämlikhet sker inte i Ryssland.

Kyrkan har alltid haft en stark ställning och tsaren var dess främsta företrädare. Under kommunismen ersätter den rätta ideologin kyrkan och skall spridas till andra länder. Kyrkan ersätts av kommunismen och de ortodoxa ikonerna ersätts av idolbilder på bland annat Lenin och Marx.

 Landet prioriterar militär, försvarsmakt och senare även rymdforskning. Redan under Alexander III tas lån från Frankrike för att bygga järnvägar och industri med koppling till militären. Allt ägs av staten, den privata konsumtionen får stå tillbaka. Det finns inget cirkulerande privatkapital, något som Europa haft sedan renässansen.

Det första världskriget går dåligt för Ryssland, det råder matbrist, höga priser och armén sviker. Detta leder till att det sker en samhällsförändring, under februari revolutionen 1917 avsätts tsaren. Kriget fortsätter, men strejker och myterier leder till ett samarbete mellan arbetare och soldater som bildar råd (sovjeter), För att få fred på östfronten hjälper Tyskland Lenin tillbaka till Ryssland. I nyvalet i november 1917 får Socialdemokraterna ca 40 % och kommunisterna ca 25 %. Vid riksdagens öppnande tar rödgardisterna över, Duman upplöses och Lenin har genomfört en statskupp. I mars 1918 sluter Lenin en separatfred med Tyskland. Under det inbördeskrig som följer står den vita sidan, duman mot den röda sidan, bolsjevikerna. Den vita sidan får hjälp av väst men den Röda armén är bättre organiserad och vinner kriget. Lenins revolution har utmanats av väst och vunnit. 

När Stalin dör 1953, menar hans efterträdare Chrusjtjov att det behövs reformer och många fångläger stängs. På partikongressen 1956 fördömdes Stalins styre i ett ”hemlig tal” och Chrusjtjov talade om en fredlig samexistens med väst.

I oktober 1962 upptäcker USA att Sovjet har börjat placera ut kärnvapenmissiler på Kuba. Detta leder till en amerikansk flottblockad mot Kuba, världen står på randen av ett kärnvapen-krig. Krisen löser sig genom en överenskommelse mellan USA och sovjetunionen. Kubakrisen leder till att Chrusjtjov avsätts då Sovjetunionen visat sig svagt. Brezjnevs övertagande gjorde slut på liberaliseringar och startade en uppbyggnad av landets stridskrafter.

Det kalla kriget innebar Ryssland satsade allt större resurser på militär upprustning. Genom landets stora naturtillgångar köper man sig tid för att förhindra den ekonomiska krisen. Gorbatjov är den första ledare som inte hade en bakgrund inom underrättelsetjänst eller det militära. Han trodde att hans reformprogram kunde få ekonomin på fötter, men den ökade demokratin ledde till att man började kräva politisk frihet. Sovjetunionens sammanbrott infaller den 25 december 1991.

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....