18 juli 2022

Crossroads

 Jonathan Franzens senaste bok ”Crossroads” utspelar sig under 70-talets första hälft. Vi får följa familjen Hildebrandt där Pappa Russ är pastor i en församling som har en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet, Crossroads. 

Familjen består av fem personer, Pappa Russ, sin fru Marion, sönerna Clem och Perry och dottern Becky samt den yngste sonen Judson. 

Vi får uppleva Russ och Marions uppväxter i Kalifornien respektive Indiana. Marions terapi-sessioner är i det närmaste oändliga. Clem kan inte släppa att någon i hans ställe åker till Vietnam. 

Beckys möter både Jesus och blir förälskad i en lokal folkmusiker. Perry hamnar i ett drogmissbruk. Som svensk blir det lite underhållande med avsnittet där det är julfest och det dricks (mycket) glögg och äts Jannson’s temptation och Swedish meatballs. 

Bokens detaljrikedom och beskrivningar blir ibland närmast oändliga. Men kan inte släppa hur det skall gå för familjen Hildebrandt.





Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....