20 aug. 2022

Snyggt och tryggt på Älvsjö station

 

Älvsjö är Sveriges femte största järnvägsstation sett till antalet resenärer. Det är en knutpunkt för pendlare i södra Stockholm och Stockholmsmässan bidrar också kraftigt till att så många använder just Älvsjö station. Tyvärr har det relativt nybyggda gröna stationskomplexet många brister som gör att begreppet "resecentrum" inte känns helt rätt. För att skapa ett effektivt, snyggt och tryggt Älvsjö station behövs en rad åtgärder

Tyvärr har det relativt nybyggda gröna stationskomplexet många brister som gör att begreppet "resecentrum" inte känns helt rätt. För att skapa ett effektivt, snyggt och tryggt Älvsjö station behövs en rad åtgärder:
  • Installera en rulltrappa som går nedåt från biljetthallen till Älvsjö Torg.
  • Säkerställ att den rulltrappa som leder upp från Älvsjö Stationsgata fungerar och att den vid stopp snabbt kan återstartas.
  • Större delen av stationsbyggnaden saknar helt ventilation vilket ger närmast bastukänsla varma dagar. Här behovs en ventilationslösning.
  • Det stora cykelgaraget är ett drömställe för cykeltjuvar. Med kontinuerlig bevakning,städning och underhåll och helst en mindre cykelverkstad eftersom Älvsjö numera helt saknar en sådan blir det ödsliga garaget en aktiv yta. 
  • Utrymmet mellan rulltrappans slut på övervåningen och biljetthallen är en yta som skulle behöva livas upp med exempelvis konstnärlig utsmyckning och möjlighet till aktiviteter.
  • Exteriört är de stora glaspartierna längs spåren oftast helt nedklottrade. Detta i kombination med allt tätare sly på spåren ger ett sunkigt intryck och knappast den bild vi vill förmedla av Stockholm för exempelvis en mässbesökare.
  • Den splittrade ansvarsfördelningen gör det svårt att felanmäla. Här bollas man mellan olika instanser som ofta inte vet vem som ska åtgärda fel eller skadegörelse. Med en kontakt (som sedan fördelar) skulle allt bli enklare och bättre.
  • Tyvärr är Älvsjö station drabbat av skadegörelse och brottslighet. En mer kontinuerlig närvaro av ordningsvakter skulle skapa trygghet.

Med dessa fullt genomförbara åtgärder får Älvsjö station det lyft som så väl behövs och kan då bli ett riktigt resecentrum.










Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....