23 mars 2023

Boktipset - Overreach av Owen Matthews

 

Jag kan verkligen rekommendera boken ”Overreach” av Owen Matthews. 

Författaren har mer än 25 års erfarenhet som korrespondent i Moskva, talar ryska flytande och har familjeband till både Ryssland och Ukraina. Boken tar oss till början av det rysk-ukrainska kriget, från Kremls korridorer till Mariupols skyttegravar.

Det rysk-ukrainska kriget är den allvarligaste krisen sedan andra världskriget. 
Vad var det som fick Putin att gå från att vara en beräknande till en hänsynslös spelare som satte sin regim på spel? Såg han en chans när Merkel förvunnit från scenen och USA var försvagat efter tillbakadragandet från Afghanistan? Att företagen i väst skulle lämna Ryssland fanns inte på kartan. Att väst med sitt beroende av rysk gas skulle agera, till skillnad från Krim sågs nog som mindre troligt.

Vi får ta del av berättelser från nuvarande och tidigare insiders från Kreml, vittnesmål från tillfångatagna ryska soldater och rapportering på plats från Ryssland och Ukraina. Författaren ger oss en bild av den inre kretsen kring den ukrainske presidenten Zelensky och hur nära det var att kriget avgjordes i dess inledning.




Slutligen så påminns vi om att vara försiktiga med det vi önskar och Owen citerar en nära medarbetare till Putin. Den som kommer efter kan bli så mycket värre, betydligt aggressivare.

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....