14 sep. 2013

Hur man blir det goda gåvornas parti, eller vad vill vi med vårt välfärdsåttagande?

Är det är politiskt hederligt att år efter år urholka ersättningsnivåer och bidrag, för att sedan i valtider framstå som de goda gåvornas parti?

Med givna skatteskalor stiger skatteintäkterna automatiskt i takt med de samlade inkomsterna, men det gör inte de offentliga utgifterna. Detta beror på att många utgifter (barnbidrag, den högsta arbetslöshetsersättningen och stats­bidragen till kommunerna) är fixerade i kronor.

Andra utgifter (sjuk- och föräldrapenningen, garantipensionen, studiemedlen) är indexerade till prisnivån som normalt ökar långsammare än de löpande inkomsterna. De statliga myndigheterna kompenseras inte fullt ut för till exempel löneökningar.
Innebörden av detta är att de offentliga finanserna varje år förstärks med ca 0,4–0,5 procent av BNP, 15–18 miljarder kronor. Kontentan av detta är att utan nya beslut urholkas det offentliga välfärdsåtagandet sakta men säkert.
· Om taket i a-kassan hålls oförändrat samtidigt som lönerna ökar, ger arbetslöshetsförsäkringen ett allt sämre skydd mot inkomstbortfall.
· Om statsbidragen till kommunerna ligger stilla när kostnaderna ökar, blir det svårare att upprätthålla kvaliteten i skola, vård och omsorg.
Mellanskillnaden här blir då det s.k. reformutrymmet, men på vems bekostnad?
.
 

Anna-Lena Laurén ” Medan kriget pågår finns ingen försoning”.

Anna-Lena Lauréns bok är en samling av hennes krönikor som tidigare publicerats. De bildar ett dokument över livet i Ryssland och Ukraina un...