Från tidningen Liljeholmen/Älvsjö vecka 19.
Långsjön i Älvsjö är en av Stockholms bästa grodsjöar, men de senaste åren har grodorna blivit allt färre. En av anledningarna: en felplacerad snöhög.
Långsjön i Älvsjö är en av Stockholms bästa grodsjöar, men de senaste åren har grodorna blivit allt färre. En av anledningarna: en felplacerad snöhög.
Föreningen rädda Långsjöns grodor har varit aktiv de senaste tio åren. Varje vår och försommar är de ute med hinkar och hjälper grodorna över de farliga vägarna när de vallfärdar ner till Långsjön och till dammarna i Älvsjöskogen. -Grodorna brukar gilla att stanna till på de varma vägbanorna en stund. Jag tror inte att de riktigt förstått konceptet att bilar är farliga för dem, säger Pär Hommerberg från föreningen Rädda Långsjöns grodor.
Och under de senaste åren har föreningen sett allt färre grodor i området.
– Det är svårt att prata om konkreta siffror, men vi skulle säga att det är en markant nedgång de sista åren, säger han. Stockholm stad har satsat på grodorna i Långsjön och för några år sedan byggdes två stycken groddammar i området för att ge grodorna lite mer gynnsamma förutsättningar. En uppe i Älvsjöskogen och en nere vid Långsjön. Men i dammen uppe i Älvsjöskogen har föreningen inte sett till en enda groda de senaste två åren.
– Det är klart att man undrar när vi inte sett en enda groda här. Det kan ju inte vara en slump att de inte vill vara här, säger han.
Föreningen tror att det delvis har att göra med en snöhög och snövallar som skapats efter vinterns plogning. Förorenad snö, som sedan smält och runnit ner i dammen. – Sedan har det slängt en hel del skärp i dammen också, säger han.
Föreningen Rädda Långsjön grodor startades av Roland Berndt efter att han varit på ett föredrag med naturskyddsföreningen där de berättade att Långsjön är en av Stockholms bästa grodsjöar.
– Det blev ett sätt att kombinera vårpromenaden med att göra någonting bra, säger Roland Berndt.
Även han ser en ordentlig minskning av grodorna de senaste åren. – Det är klart att man är oroad över de små filurerna, säger han.
Vide Ohlin är grodforskare och jobbar med ett projekt som heter Grodkollen. Han säger att det inte finns några metodiskt genomförda studier som visar att grodorna minskar just i Långsjön. Men att groddjuren är hotade på många platser i Sverige.
– Det är en utsatt och hotad grupp. I Sverige har de flesta groddjur minskat väldigt mycket under en längre tid, säger han. Vide Ohlin säger att grodpopulationen i just Stockholm är speciellt utsatt, eftersom den är så fragmenterad. Grodorna är spridda på ganska små grönområden utan direkt kontakt och därmed känsligare för påverkan. Men, säger han, det nedgående antalet grodor är en utveckling som går att vända.
Vide Ohlin jobbar just nu med projektet Grodkollen.se, som han hoppas kommer göra just detta. De håller på att starta en hemsida där lokala insatser på grodor kan samlas och där folk kan ställa frågor och rapportera grodobservationer. Berndt och Pär från Rädda Långsjöns grodor tror att en annan orsak till den lokala nedgången är att antalet grodräddare de senaste åren blivit färre.
– Till nästa vår ska vi satsa på att få med så mycket folk som möjligt i föreningen. Vi behöver mer folk som är ute med hinkar och räddar grodorna över vägarna. Annars får vi väl klona fram en Älvsjögroda, en som klarar av att bli överkörd, säger Pär och skrattar.