23 feb. 2024

Andreas Cervenka ”Girig-Sverige, Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika"

 

 Minns du när Stockholm var översvämmat av sparkcyklar? De fanns överallt, och man kunde knappt gå utan att snubbla på dem. Frågan man ställde sig var hur lönsamt var det, för annars så skulle väl inte så många bolag ta fram och distribuera dem? Det var inte lönsamt. Som i all annan bubbelverksamhet så går det med förlust, en enorm förlust. Det handlar om att expandera och ta stora marknadsandelar, helst att skapa en monopolmarknad.

 Cervenka förklarar på ett mycket pedagogiskt sätt hur pengar skapas, fastighetsvärden blåses upp och förändringar görs i finansregler som få begriper.


I USA tror man att vi är socialister, men vi har avskaffat skatten på arv, gåvor och fastigheter.

 Cervenka ger ett antal exempel på svenska politiska makthavare som bytt karriär och blivit mycket rika. De finns till vänster såsom till höger. Vi minns alla när Göran Persson, då statsminister, läxade upp Carl Bildt i SVT. Han sa ungefär att: Du ska inte tala med mig om klassamhället. Jag har sett det, vuxit upp med det och jag hatar det. Det var då.

 En bok att läsa.

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....