8 feb. 2024

Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker

Jag har läst Staffan Carlssons bok ”Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker”

Dag Hammarskjölds död i en flygplanskrasch som aldrig blivit klarlagd är nog ungefär vad de flesta känner till om Dag, förutom då att han var FN:s generalsekreterare. I Staffan Carlssons mycket omfattande bok framträder den djupt bildade, som en renässansmänniska, fredsmäklaren vilken resonerande med stormakternas ledare. Då Dag även var ledamot i den Svenska Akademien kom han att ha ett meningsutbyte med Stalin om Pasternak som återges i boken. Pasternak fick nobelpriset i litteratur 1957 för romanen Doktor Zjivago. Ett pris han för övrigt tvingades att tacka nej till.

 Vilka drivkrafter hade Dag? Det kan man spekulera kring, fadern var bland annat historieprofessor och svensk statsminister under första världskriget. Dag kom att ersätta honom på stol 17 i Svenska Akademien. Dag hamnade tidigt på finansdepartementet, där han aktivt bidrog till att forma socialdemokratins efterkrigspolitik, och senare på UD. Detta i rollen som opolitisk tjänsteman. Inledningsvis började det bra för Dag i rollen som FN:s generalsekreterare. Han lyckades efter en långvarig förhandling med Zhou En-Lai få Kina att frige ett antal amerikanska flygare som tillfångatagits under Koreakriget. Sedan följde Suezkrisen där Dag genom USA:s stöd fick Frankrike och Storbritannien att backa från sin ockupation av Suezkanalen. Det sista stora åtagandet kom att bli Kongo, som efter nästan hundra år som belgisk koloni förklarat sig självständigt, och ett inbördeskrig hotade då Katanga ville bryta sig ut. Dag Hammarskjöld dör i en flygkrasch nära Ndola i nuvarande Zambia, dit han flugit för att förhandla med Katangas ledare.


Dag Hammarskjöld ville ge FN en ny tyngd och betydelse genom att envist yrka på organisationens, och särskilt generalsekreterarens självständiga roll. Efterhand kom hans idé om ett självständigare FN stöta på realpolitikens begränsningar. Stalin vägrade att tala med honom.
Det var Dag som bildade Förenta nationernas fredsbevarande styrkor den 5 november 1956 med anledning av Suezkrisen.

 

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....