29 mars 2024

”The Showman” av Simon Shuster

 

En bok man har svårt att lägga ifrån sig. Nio månader in i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fick Time Magazines korrespondent Simon Shuster åka med presidenttåget och samtala med Volodymyr Zelensky. Han lyfte då fram Charlie Chaplin som använde informationsvapnet under andra världskriget för att slåss mot fascismen.  Mindre än en vecka före kriget, med 190 000 ryska soldater vid Ukrainas gräns, hade västerländska tjänstemän vid ett Nato-möte uppmanat honom att inrätta en exilregering. Men Zelensky avskrev detta.

Till historien lär Zelenskyjs uttalande under krigets andra natt gå, vi är alla här säger han in i kameran, tillsammans med fyra av sina mest betrodda medhjälpare, för att försvara vår självständighet, vårt land, det är så det kommer att bli. 

Trots sin begränsade erfarenhet som statsman kom han att vinna västvärldens stöd.  Han såg till att dussintals utländska delegationer besökte Butja och andra brända städer. Ett fototillfälle med Zelensky utanför hans presidenthögkvarter blev snart ett måste bland västerländska ledare. Frågan är om Zelenskys övertalningsförmåga kommer att lyckas att upprätthålla västvärldens beslutsamhet ända till slutet.

#Hommerbergbooks

 

Christopher McDougall - "Born to run - Jakten på löpningens själ"

  Boken kom ut 2009, och nu har jag äntligen läst den. Alla som springer känner igen sig i att förr eller senare får man ont någonstans....